Melany D'Fonseca | Borstvoeding
651
single,single-post,postid-651,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Borstvoeding

Voordat ik in verwachting was wist ik nog niet zeker of ik borstvoeding wilde geven. Zodra ik zwanger was wist ik zeker dat ik het juist graag wilde. Het leek mij ontzettend bijzonder om borstvoeding te geven aan mijn kindje. Iets van ons twee, ons momentje. De natuur heeft het zo bedoeld en het is het beste voor hem. Toen Damian net geboren was kroop hij dan ook direct naar mijn borst. Een speciaal moment! Zal het dan toch goed gaan? Het zag er altijd zo makkelijk uit,maar toch bleek het voor mij niet zo makkelijk te zijn..

Een paar dagen later had ik geen oog dichtgedaan, zat ik onder de kloven, had ik last van stuwing en ging ik dood van de pijn. Aan mijn gescheld en kreten te horen leek het alsof ik meer pijn had dan tijdens mijn bevalling. Van de rust tijdens mijn bevalling was niets meer te bekennen. Damian zat de hele dag aan mijn borst en ik verkrampte van de pijn. Leuk borstvoeding.. Ik had mij er toch iets anders bij voorgesteld. De hele dag was ik in de weer met het smeren van Bepanthen tegen de kloven en probeerde ik van alles om de pijn van de stuwing te verzachten (loop je dan met ijskoude koolbladeren in je voedings-bh). Zodra Damian honger had was ik alweer bang voor de pijn die zou komen.Het bleek dat ik nog te weinig voeding aanmaakte waardoor Damian continu aan de borst wilde en ik legde hem ook verkeerd aan. Als de kraamzorg mij hielp met aanleggen ging het goed, maar zodra ze weg was schoot ik in de stress en lukte het niet. Er bestaan zelfs YouTube filmpjes die laten zien hoe het moet, maar hoe vaak ik ze ook bekeek het hielp niet. De kraamzorg besloot dat ik het beste kon kolven zodat de kloven konden herstellen en ik meer voeding kon aanmaken. Gelukkig dat hielp wel! Het waren 2 a 3 helse weken, maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Daarna was het tijd voor alle voordelen van borstvoeding geven; Quality time met je kindje, je hebt de voeding altijd bij je en hoeft niets op te warmen of klaar te maken, ’s nachts hoef je het bed niet uit om flesjes klaar te maken en heel fijn; de kilo’s vliegen eraf. Ook vond ik het zeker in het begin erg handig, want door de borstvoeding had ik naast het feit dat ik zijn moeder ben nog een goede reden om hem lekker dicht bij mij te houden (volgens mij heeft hij honger etc ;)).

Toen Damian 3 maanden oud was moest ik weer aan het werk en dat betekende dat ik wel 3 x per dag moest kolven. Dat mis ik absoluut niet! Continu was ik in de weer met het kolven inclusief bijbehorende pompgeluid, bakjes vullen, overschenken, afwassen, koelen, wekkertjes zetten en noem maar op.
Borstvoeding geven betekende in mijn en vele gevallen moeten doorzetten, maar gelukkig ken ik ook genoeg voorbeelden waar het wel makkelijk is verlopen. Vaak wilde ik de handdoek in de ring gooien, maar als het erop aankwam wilde ik toch altijd weer doorgaan en daar ben ik blij om.

De pijn in het begin is het meer dan waard geweest. Tot de dag voor Damian zijn 1e verjaardag heb ik borstvoeding kunnen geven. Hij wilde niet meer aan de borst en wilde alleen nog maar uit de fles drinken. Best moeilijk vond ik dat.. Het was inmiddels echt ons momentje, maar aan de andere kant was ik ook blij dat de keuze bij hem lag. Het gaf zo een goed gevoel dat hij goed groeide op melk dat mijn lichaam produceerde. Nog steeds vind ik het ontzettend bijzonder en onwerkelijk! Die oogjes die mij zo lief aankijken en zijn handje op m’n borst.. Die mooie herinnering is voor altijd.

Geen reactie's

Geef een reactie